Veneston Suites: Αναδρομή στην παλιά Σαντορίνη! (photos)

Κείμενο:  Δημήτρης Πετρόχειλος, ιδιοκτήτης του www.venestonsuites.com

παλιό εγκαταλλειλημένο σπίτι υπόσκαφο του 20ου αιώνα στην Σαντορίνη

Το όλο κτίσμα ανήκει στην οικογένεια τουλάχιστον απ τις αρχές του 20ου αιώνα. Ήταν παλιό υπόσκαφο κτίριο, έχοντας ξεχωριστά δίπλα του άλλο ένα υπόσκαφο που λειτουργούσε ως κάναβα και αποθήκη. Με το σεισμό του 1956 το κτίριο κρίθηκε ακατάλληλο, αν και χωρίς ρηγματώσεις, και έτσι χτίστηκε, ξέχωρα, ένα μικρότερο σπιτάκι που συνέχισαν να μένουν.

Όταν αποφάσισε η μητέρα μου να ανακαινίσει αυτό το σπιτάκι για να το έχουμε σαν εξοχικό, στις αρχές του 2000, δεν είχα γνώση, τόσο για τη Σαντορίνη και το παρελθόν της, όσο και για το παρελθόν μου. Και φυσικά ούτε ιδέα και για το επιβλητικό, ετοιμόρροπο κτίσμα στον ίδιο χώρο.

Για αρκετά χρόνια δεν τολμούσα καν να μπω στο εσωτερικό του.

Σιγά σιγά και με τα χρόνια, γνώρισα την καταγωγή μου και την ιστορία του, και μαζί μ αυτό και την απίστευτη ομορφιά και ιστορία του τόπου, και τον αγάπησα. Έτσι, αποφάσισα το 2018, με δέος, να κάνω το βήμα και να επαναφέρω τον όλο χώρο στην παλιά του ομορφιά.

Με απόλυτο σεβασμό και αγάπη στην ιστορία του κτιρίου, του τόπου και της οικογένειάς μου,  αναπαλαιώθηκε το κτίριο και γεννήθηκε το Veneston Suites. Κρατήσαμε όλα τα δομικά στοιχεία και τις λεπτομέρειες που υπήχαν στο κτίριο, μεταφέροντας τον επισκέπτη σε μια Σαντορίνη παλαιοτέρων χρόνων.

Εξωτερική όψη παλιού σπιτιού στην Σαντορίνη

Με κατασκευαστικά και ξενοδοχειακά δεν είχα κάποια επαφή. Είχα και συνεχίζω να έχω βοήθεια από ανθρώπους γύρω μου, από όσους εργάστηκαν για τη σχεδίαση, την κατασκευή, τη διακόσμηση αλλά και μετέπειτα και τη διαχείρηση του Veneston. Το πιο σημαντικό μου στήριγμα, είναι αυτό της οικογένειάς μου, και της αρχιτέκτονός μου Στέλλας, που είναι πάντα στο πλευρό μου.

Εντύπωση προκαλούν η σπηλαιώδης διαρρύθμιση του εσωτερικού σύμφωνα με την κλασσική τεχνοτροπία των υπόσκαφων και η παραδοσιακή οροφή στο Κάπαρη σε στυλ σταυροθολίου (που θεωρείται πιο ισχυρή κατασκευή οροφής απ’ την απλή καμάρα).

Ο παλιός φεγγίτης που βρίσκεται στο μπάνιο που κάποτε κατέβαζαν τα εμπορεύματα. Ο παλιός ξυλόφουρνος που διακοσμεί ένα υπνοδωμάτιο. Η κάναβα με τα ληνά που είχαν κάποτε σαν πατητήρια για τα σταφύλια και πλέον διακοσμούν εξαίσια την ομώνυμη βίλα. Όλα τα παραδοσιακά αυτά στοιχεία διατηρήθηκαν όσο το δυνατόν αυτούσια. Έτσι δίνεται μια ατμόσφαιρα λιτής πολυτέλειας, ενώ ταυτόχρονα λειτουργούν σαν παράθυρο στο παρελθόν του τόπου και των ανθρώπων του.

Παλιός ξυλόφουρνος σε παλίο σπίτι στην Σαντορίνη
Δωμάτιο του veneston suite

Ένα κτίσμα όμως από μόνο του δεν είναι τίποτα χωρίς μεράκι και αγάπη. Γι αυτό και προσπαθώ να είμαι δίπλα στους επισκέπτες μου, όχι απλά για να ικανοποιώ τις ανάγκες τους κατά τη διαμονή, αλλά κυρίως για να τους βοηθήσω να δουν και ν’ απολαύσουν την ομορφιά του τόπου και να νοιώσουν την ιστορία του, ελπίζοντας ότι η φιλοξενία και η εμπειρία θα τους μείνει αξέχαστη. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη επιβράβευση από το βλέμμα και το χαμόγελο όσων έχουν επισκευτεί το Veneston Suites.

www.venestonsuites.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Top