Περί ύπνου. | Γιατί πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από αϋπνία;

Και ποιοι τρόποι προτείνονται για την επαναφορά της εξισορρόπισης και της αρμονικής λειτουργικότητας του ύπνου μέσα από την Ιαματική Ταξιδευτική Τέχνη;

Πολλοί άνθρωποι παραπονιούνται ότι υποφέρουν από αϋπνία ή κακή ποιότητα ύπνου που δεν λειτουργεί αναζωογονητικά και μετασχηματιστικά για τον οργανισμό, και μάλιστα διατείνονται πως πολλές φορές όταν ξυπνούν, αισθάνονται κουρασμένοι, αποστραγγισμένοι από ζωτική ενέργεια και χωρίς διάθεση για το ξεκίνημα της νέας ημέρας. Το φαινόμενο αυτό έχει αυξηθεί κατά την περίοδο των πρωτόφαντων για την ανθρωπότητα συνθηκών της πλανητικής πανδημίας που ζούμε και πλήττει όλο και πιο πολλούς ανθρώπους συμπεριλαμβανομένων και αρκετά νέων ηλικιακά. Χαρακτηριστική είναι η φράση που έχω ακούσει από νέους ανθρώπους  «Ξυπνάω με κούραση και δεν έχω διάθεση για τίποτα» ή «ξυπνάω και δεν ξέρω τι να κάνω».

Αλήθεια τi είναι αυτό που τόσο πολύ ανησυχεί μια ψυχή και επηρεάζεται ως και ο ύπνος της;

Μέσα από την Ιαματική Ταξιδευτική που ασκώ, θα πρότεινα κάποιους τρόπους για μια καλύτερη ποιότητα του ύπνου, ώστε να αποτελέσει μια λειτουργία που θα αποφέρει οφέλη περισσότερα των αναμενομένων.

Είναι μια βαθιά ψυχοθεραπευτική και αυτογνωσιακή προσέγγιση που κύριο στόχο έχει να βοηθήσει τον άνθρωπο να ανακαλύψει τα κρυμμένα δώρα και χαρίσματά του, να φέρει στην επιφάνεια τραύματα, πληγές και σκιερά κομμάτια που περιμένουν να φωτιστούν, να θεραπευτούν και να ενωθούν με την ολότητα ξανά. Μια μέθοδος που στόχο έχει ο άνθρωπος να μπορέσει να δει με τόλμη και ειλικρίνεια ό,τι είναι περιττό, ό,τι δεν του χρησιμεύει πια, ό,τι χρειάζεται να αφαιρεθεί, να βελτιωθεί, να διευρυνθεί, να φωτιστεί, ώστε  αποσχηματίζοντας και αποδομώντας αυτό που έχει ο ίδιος χτίσει και θεωρεί εαυτό, να οδηγηθεί σε αυτό που αλήθεια είναι, απελευθερώνοντας τη ψυχή του.

Σε σχέση λοιπόν με την αποκατάσταση του διαταραγμένου ύπνου και την επαναφορά μιας εξισορρόπησης και μιας αρμονικής λειτουργικότητάς του, ώστε να μπορέσει να επιφέρει βαθιά χαλάρωση, αλλά και να διανοίξει τον χώρο στο πνεύμα να μπορέσει να ταξιδέψει στην αληθινή Πηγή του, θα πρότεινα ενδεικτικά κάποιες πρακτικές:

 1. Να επιχειρήσεις μια ανασκοπήση της μέρας, όπως έκαναν οι Πυθαγόρειοι, ξεκινώντας από την τελευταία σκέψη ή γεγονός και ανατρέχοντας στην αρχή της μέρας. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής, μπορείς να σταθείς σε κάποιες σκέψεις, γεγονότα, αλληλεπιδράσεις με ανθρώπους και να εμβαθύνεις, να ρωτήσεις τον εαυτό: “Ποιο είναι το μήνυμα πίσω από αυτό το φαινομενικό γεγονός; Ποιο είναι το κρυμμένο νόημα αυτού που συνέβη, τι έχει να πει για την εξέλιξή μου; Ποιο είναι το μάθημα της δυσκολίας μου; Τι θα άλλαζα ως προς την στάση, τις σκέψεις, τα συναισθήματα και την κατανόησή μου;”
 2. Αφού κάνεις την διαδικασία αυτή, μπορείς να αλλάξεις κάποια από τα γεγονότα και να παρατηρήσεις τι αντίκτυπο έχει μέσα σου αυτή η αλλαγή. Επίσης μπορείς να δώσεις ένα χρώμα στην νέα αλλαγή και να επιτρέψεις χώρο σε αυτό το χρώμα ώστε να σου δώσει κάποια πληροφορία ή κάποιο μήνυμα.
 3. Οραματίσου έναν πίνακα και πάνω εκεί πρόβαλε τα γεγονότα της ημέρας, και εν συνεχεία πάρε νοητά ένα σφουγγάρι και σβήσε σιγά σιγά όλα τα γεγονότα, όλες τις πράξεις που έλαβαν χώρα στην σκηνή του θεάτρου της ημέρας. Και αφού δημιουργήσεις χώρο κενό μείνε στο κέντρο αυτού του κενού χωρίς να χρειαστεί να κάνεις τίποτα, χωρίς να χρειαστεί να σκεφτείς, να επεξεργαστείς, να διερευνήσεις, χωρίς να χρειαστεί να αποδείξεις τίποτα, και ούτε να προσπαθήσεις για τίποτα. Απλά μείνε εκεί, στο κέντρο του κενού, σαν στο κέντρο του Άπειρου Ωκεανού μέσα σου και μέσα στο Ένα που είναι τα Πάντα.
 4. Επιχείρησε στο τέλος της ημέρας να έχεις ένα ήρεμο μουσικό άκουσμα, μια πνευματική ανάγνωση και απόφυγε να έχεις οπτικές, ακουστικές ή άλλες εμπειρίες που θα σε ταράξουν στο φυσικό, συναισθηματικό ή νοητικό σώμα. Μείνε στο κέντρο σου και φρόντισε να δημιουργήσεις μία ατμόσφαιρα γαλήνης που θα επιτρέψει αποφόρτιση από όλα όσα έχουν συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια της ημέρας και συνάμα αποδόμησή τους. Θα σε βοηθήσει να αναγνώσεις ένα παραμύθι με μαγικές εικόνες ή ακόμα καλύτερα να ακούσεις ένα παραμύθι. Η μαγική και συμβολική γλώσσα των παραμυθιών επιφέρει ηρεμία και μπορεί να μετατοπίσει τον ταραγμένο νου από τον προσανατολισμό του στα προβλήματα της καθημερινότητας, στην μαγική παράλληλη πραγματικότητα κόσμων θαυμαστών που μιλάνε τα αστέρια, που τα ποτάμια τραγουδούν, που ο ήρωας καταφέρνει και περνά μέσα από φλογισμένες πεδιάδες, μέσα από ωκεανούς ταραγμένους και βουνά αδιάβατα και στο τέλος φτάνει στο κρουσταλλένιο παλάτι που ζουν οι νεράιδες που κρατούν τα μυστικά και του ουρανού τα περάσματα γνωρίζουν καλά. Η ώρα του παραμυθιού μπορεί να οριστεί πριν από τον ύπνο και να αποτελεί ένα γόνιμο μοίρασμα με τα παιδιά ή και τα άλλα μέλη της οικογένειας. Ο αντίκτυπος του ακούσματος ενός παραμυθιού είναι ιδιαίτερα θετικός και επιδρά λυτρωτικά σε όλους για όλα όσα έχουν διαδραματιστεί τη μέρα. Βοηθά να υπάρξει μετατόπιση στον κόσμο της μαγείας που θα λειτουργήσεις γεφυροποιητικά για το άνοιγμα του πνεύματος στον κόσμο της Απειροσύνης, ώστε επιστρέφοντας το πρωί στον φυσικό υλικό κόσμο της καθημερινότητας ξανά, να νιώθει κανείς βαθιά ξεκούραση, αναζωογόνηση και δύναμη για το ξεκίνημα μιας νέας ημέρας.
 5. Για να έχεις μια καλή σύνδεση με τη φανταστική νήσο των ονείρων και για να θυμάσαι σημεία από το ταξίδι στο Άγνωστο μέσω του ύπνου, σου προτείνω να έχεις δίπλα από το κρεβάτι σου ένα ποτήρι γυάλινο σε χρώμα ίντιγκο και πριν κοιμηθείς να πιείς νερό από αυτό. Θα σε βοηθήσει στην σύνδεσή σου με την αχαρτογράφητη περιοχή της Άγνωστης χώρας, όπως και στο να θυμηθείς κάποιες σημαντικές πληροφορίες επιστρέφοντας.

Ζωή Νικητάκη

Ζωγράφος – εικονογράφος, συγγραφέας- αφηγήτρια παραμυθιών, ψυχοδυναμική χρωματοθεραπεύτρια, εισηγήτρια σεμιναρίων

Στοιχεία επικοινωνίας:

One Response

 1. Υπέροχο κείμενο!
  Ζωή Νικητακη, ότι και να μας πεις, είναι τόσο όμορφο και φωτεινό, πλούσιο σε γνώση και βιωματική εμπειρία, τόσο γεμάτο με αγαπη για τον άνθρωπο, ειδικά για τα παιδιά, που δεν θέλω να φύγω από εδώ! 💖😍🌹
  Θέλω να χωθώ στα βαθειά νοήματα της ύπαρξης και να πάρω ένα βαθύ υπνο, παραμυθοταξιδεμενο με το όχημα του ονείρου!
  Σε ευχαριστούμε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Top