Παρατηρητήριο Τουρισμού: Ξεκίνησε από μια ιδέα, μια ανησυχία! 

To Παρατηρητήριο Τουρισμού κλείνει ένα χρόνο παρουσίας!

Η συγκέντρωση και ανάλυση των big data του Τουρισμού είναι η δική μας συμβολή στην κρίση της πανδημίας.

Η έμπνευση γεννήθηκε στην αρχή της κρίσης με κύριο σκοπό να ενημερώνει και να τροφοδοτεί αφιλοκερδώς την Ελληνική Τουριστική αγορά με στοιχεία και τάσεις σχετικά με την πορεία και την προέλευση των κρατήσεων σε τουριστικά και βραχυχρόνιας μίσθωσης καταλύματα.

Το πρώτο βήμα ήταν να βρεθεί η πηγή των τα στατιτστικών στοιχείων. Μετά από αναζήτηση και επικοινωνία με διάφορες εταιρείες, η ιδέα βρήκε ανταπόκριση στο πρόσωπο της Bookonlinenow και την Syncbnb οι οποίες δέχθηκαν να συνεργαστούν και να διαθέσουν τα στοιχεία τους.

H Bookonlinenow είναι μια σύγχρονη μηχανή ξενοδοχειακών κρατήσεων με μεγάλη αναγνώριση στο εξωτερικό και έχει κάνει και μια πολύ δυναμική είσοδο στην Ελληνική αγορά. Η Syncbnb είναι ένα γνωστό channel manager στην αγορά των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Έτσι λοιπόν σχηματίστηκε η παρέα του Παρατηρητηρίου και να εργάζεται εν μέσω της κρίσης. Με τον Κώστα Δούκα και Θοδωρή Κατσίμπρα από την πλευρά της Bookonlinenow και τον Αλέξανδρο Καραβίτη από την Syncbnb άλλα και την ομάδα συνεργατών της Nea Mesa και συγκεκριμένα τον Εύαγγελο Σοφρωνά με εμπειρία στην διαχείρηση ξενοδοχειακών καταλυμάτων και Νάσο Φανό έμπειρο δικηγόρο σε digital και εμπορικά θέματα είχαμε καθημερινές διαδικτυακές συναντήσεις προκειμένου να σχηματίσουμε και να διαμορφώσουμε την τελική μορφή των πληροφοριών που θα προσφέρει το Παρατηρητήριο σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς.

Καταλήξαμε ότι  για αρχή θα παρέχονται τα εξής διαγράμματα:

  1. Τάση αναζητήσεων εντός των μηχανών ξενοδοχειακών κρατήσεων
  2. Αποτύπωση πραγματικών ξενοδοχειακών και βραχυχρόνιας μίαθωσης κρατήσεων
  3. Μεταβολή του booking window σε κρατήσεις ξενοδοχείων και βραχυχρόνιας μίσθωσης
  4. Τοπ 10 χωρών από τις οποίες προέρχονται οι απευθείας ξενοδοχειακές κρατήσεις

Και για συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές όπως Ελλάδα, Αθήνα, Κρήτη, Κυκλάδες και Ιόνιο.

Για λόγους σύγκρισης αποφασίσαμε να συμπεριλάβουμε και στοιχεία για συγκεκριμένες χώρες όπως Τουρκία, Αμερική και Τσεχία.

Για την γνωστοποίηση της υπηρεσίας επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Για το λόγο αυτό κάθε εβδομάδά μετά την επικαιριοποίηση των στοιχείων και διαγραμμάτων κάναμε αναρτήσεις ενημερώνοντας σχετικά με τα νέα στατιστικά στοιχεία.

Η ανταπόκριση του κοινού ήταν πολύ μεγάλη. Και δεν αναφέρομαι στα πολύ υποστηρικτικά και ενθαρυντικά σχόλια του κόσμου άλλα στην πολύ υψηλή επισκεψιμότητα των σελίδων που παρουσίαζαν το στοιχεία του Παρατηρητηρίου. Τα νούμερα την επισκεψιμότητας ήταν η τρανή απόδειξη πως το Παρατηρητήριο που είχαμε δημιουργήσει αποτελούσε ένα εργαλείο βοήθειας για την Τουριστική αγορά.

Μετά το πέρας της τουριστικής περιόδου αποφασίσαμε ως ομάδα να αραιαώσουμε τις ενημερώσεις σχετικά με τις κρατήσεις άλλα και να επανεξετάσουμε τα επόμενα βήματα του Παρατηρητηρίου.

Θεωρήσαμε σκόπιμο το Παρατηρητήριο να ενσωματώσει ακόμα περισσότερα στοιχεία σχετικά με τις κρατήσεις και από άλλα κανάλια πωλήσεων ενσωματώσαμε τα στοιχεία της Hotel Availabilities η οποία είναι ένα channel manager που μπορεί να μας παρέχει πληροφορίες σχετικά με στατιστικά που αφορούν τους ΟΤΑ. Έτσι από τον Ιανουάριο του ‘21 αρχίσαμε να επεξεργαζόμαστε τα σχετικά στοιχεία και βέβαια ετοιμάζοντας το Παρατηρητήριο για την φετινή σεζόν.

Παράλληλα αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα ξεχωριστό website για το Παρατηρητήριο και έτσι πλέον λειτουργεί αυτόνομα στη διεύθυνση https://tourism-observatory.com/ παρουσιάζοντας με τον καλύτερο δυνατό τα στοιχεία του. Σχεδιάζουμε μια σειρά και άλλων ενεργειών όπως webcast κατά την διάρκεια των οποίων θα γίνεται ανάλυση των στοιχείων.

Τα τελευταία μας νεότερα είναι πως το Παρατηρητήριο συμμετέχει στα φετινά Tourism Awards στην κατηγορία innovative project.

Αυτή ήταν η ιδέα που ξεκίνησε από μια ανησυχία και έγινε μια παρέα που ευχόμαστε να μεγαλώνει συνεχώς και να τροφοδοτείται με όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία για την καλύτερη ενημέρωση της αγοράς. Η συγκέντρωση και ανάλυση των big data του Τουρισμού είναι η δική μας συμβολή στην κρίση της πανδημίας.

Κύρος Ασφής / Managing Director Nea MesaHotelandTourismDigitalMarketing Agency

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Top