«Φούσκα» προστασίας στον τουρισμό. Θα τον σώσει ή θα σκάσει;

Οι μέχρι πριν λίγους μήνες ορθάνοιχτες πόρτες των ξενοδοχείων, έκλεισαν βιαστικά μετά την έξαρση της πανδημίας. Η εμπιστοσύνη των επισκεπτών και η αφοσίωση των εργαζομένων στις επιχειρήσεις του κλάδου δοκιμάζονται ενώ την ίδια στιγμή  η αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων διαχείρισης των ξενοδοχειακών λειτουργιών βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας των στελεχών.

Οι πραγματικοί προβληματισμοί των ξενοδόχων και των ταξιδιωτών

Παρόλο που τα παραπάνω θα μπορούσαν να αποτελούν το εισαγωγικό κείμενο σεναρίου ταινίας, είναι οι πραγματικοί προβληματισμοί ξενοδόχων και ταξιδιωτών. Η φιλοξενία στη δεύτερη σαιζόν της περιόδου Covid-19 απαιτεί προσαρμογές καθώς μπορεί να είμαστε γνωστοί με τον ιό αλλά ποτέ δεν γίναμε φίλοι.

Οι ταξιδιώτες δηλώνουν με σαφήνεια την πρόθεσή τους να ασκήσουν τα «τουριστικά τους δικαιώματα»  αλλά υπό προϋποθέσεις οι οποίες επικεντρώνονται στην υγιεινή και στην ασφάλεια. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται το πρότυπο της «ταξιδιωτικής φούσκας» ή αλλιώς οι περιορισμένων συναναστραφών ταξιδιωτικές δραστηριότητες.

Αυτή η ταξιδιωτική συμπεριφορά ήδη τεκμηριώνεται από τις πρώτες διεθνείς μελέτες που αναδεικνύουν ως κυρίαρχη επιλογή τα ταξίδια κοντινών αποστάσεων με ίδια μέσα μεταφοράς.

Πώς προσαρμόζεται η ξενοδοχειακή διαμονή στις νέες ανάγκες

H πρώτη επιλογή και από τις πλέον δημοφιλείς σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι

  • Oι ανέπαφες υπηρεσίες σε όλο το φάσμα της ξενοδοχειακής διαμονής από την άφιξη έως και την αναχώρηση του πελάτη. e-Check-in και check out και πληρωμή λογαριασμών με τραπεζικές κάρτες είναι μερικές από τις βασικές υπηρεσίες που ήδη ξεκίνησαν να εφαρμόζονται σε μεγάλο αριθμό ξενοδοχειακών μονάδων παγκοσμίως.
  • To δεύτερο πεδίο αλλαγών στην ξενοδοχειακή διαμονή είναι το φαγητό, με το πληθωρικό buffet να βρίσκεται στη δύση του. Η κοινωνική αποστασιοποίηση υποχρεώνει τους επισκέπτες των ξενοδοχείων να τηρήσουν τις αποστάσεις τους από πιατέλες, rechaud και συντριβάνια σοκολάτας. Η νέα μέρα βρίσκει τους διαμένοντες των ξενοδοχείων να παίρνουν το πρωϊνό, γεύμα και δείπνο με room service αφού συνήθως έχουν δηλώσει τις προτιμήσεις τους σε ειδικά έντυπα από την προηγούμενη διανυκτέρευση.
  • Άλλη μια υψηλής αξίας συμπληρωματική δραστηριότητα της ξενοδοχειακής διαμονής είναι αυτή των υπηρεσιών ευεξίας και αναψυχής. Οι απαιτήσεις στο πεδίο της υγιεινής έχουν κοινό παρονομαστή την αυστηροποίηση των μέτρων καθαριότητας με μάσκες και γάντια για το προσωπικό, χρήση αντισηπτικών και απολυμαντικών και φυσικά τήρηση αποστάσεων μεταξύ των φιλοξενούμενων. Η ξενοδοχειακή κοινότητα προσανατολίζεται ήδη στην εισαγωγή διαδικασίας προγραμματισμένων ραντεβού των επισκεπτών για τη χρήση της πισίνας, του γυμναστηρίου αλλά και του spa.  

Όπως διαφαίνεται, η ξενοδοχειακή διαμονή εισέρχεται σε μια νέα περίοδο «αποστείρωσης» της ταξιδιωτικής συμπεριφοράς θέτοντας σε «φούσκα» προστασίας τους τουρίστες προς όφελος όλων. Το ερώτημα που αναμένεται να απαντηθεί είναι το αν η φούσκα θα σώσει ή θα σκάσει;

Κείμενο: Μάγδα Πειστικού, Founder & Μanaging Director FoodEnius

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Top