Aυτό που θέλουν οι τουρίστες. To νέο προφίλ του ταξιδιώτη

Όπως φαίνεται το τουριστικό περιβάλλον αλλάζει με την χρυσή τομή μεταξύ προσφοράς και ζήτησης όπως και το εμβόλιο να αναζητούνται!

Μάγδα Πειστικού, F&B SME Consultant

Παραδοσιακά οι τελευταίοι μήνες του χρόνου αποτελούν μια ευκαιρία για απολογισμό πεπραγμένων, περισυλλογή και νέες αποφάσεις για τον επόμενο χρόνο. 

Για το 2020 η διαδικασία αυτή δείχνει να αλλάζει,  με το τέλος του έτους να μην είναι πλέον ημερολογιακό αλλά να σηματοδοτείται από το πότε θα βρεθεί το εμβόλιο.   Σε κάθε πρόταση, σκέψη ή ενέργεια σε προσωπικό ή επαγγελματικό περιβάλλον, ως σημείο αναφοράς τίθεται πλέον η μεγάλη υγειονομική κρίση. Ακόμη και οι χρονικές περίοδοι έχουν πια διακριθεί σε προ Covid-19 και μετά Covid-19 εποχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμάται ότι θα διαφοροποιηθεί και ο τρόπος που ο τουρίστας λαμβάνει την ταξιδιωτική του απόφαση.  Διαχρονικά η ασφάλεια αποτελεί ένα από τα βασικότερα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία ο τουρίστας επιλέγει  τον προορισμό του ταξιδιού του.

Η έννοια της ασφάλειας  στους προορισμούς είχε σε μεγάλο βαθμό ταυτιστεί με τα διάφορα τρομοκρατικά χτυπήματα που έπληξαν σημαντικά την τουριστική κίνηση διεθνώς. Σήμερα, προστίθεται και ένα νέο (;) αίτιο ανησυχίας για τουρίστες αλλά και επαγγελματίες του κλάδου της φιλοξενίας το οποίο σχετίζεται με την υγεία.

Αδιαμφισβήτητα οι νέες ταξιδιωτικές επιλογές θα λαμβάνονται με βάση την υγεία και την ασφάλεια του προορισμού, του καταλύματος, του εστιατορίου, του μέσου μεταφοράς. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πρώτες έρευνες που δημοσιεύονται για την τουριστική κίνηση των επόμενων μηνών αναδεικνύουν ως δημοφιλέστερα τα ταξίδια σε χερσαίους προορισμούς όπου ο ταξιδιώτης μεταβαίνει με το δικό του μέσο μεταφοράς. Μάλιστα ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι τα στατιστικά δείχνουν άνοδο και στις ενοικιάσεις αυτοκινήτων.   

Ο νέος ταξιδιώτης δείχνει επίσης να προτιμά να πραγματοποιεί ταξίδια σε μικρές ομάδες ατόμων ώστε να αποφεύγει τον συγχρωτισμό. Μια άλλη διάσταση που αναδεικνύεται από διαφορετικές έρευνες και μελέτες σε σχέση με το νέο ταξιδιώτη είναι αυτή της ευελιξίας. Λόγω της ανασφάλειας που επικρατεί διεθνώς στο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, ο ταξιδιώτη επιθυμεί να έχει στις ταξιδιωτικές του επιλογές ευελιξία.

Πρόσφατη έρευνα της Trip. Com Group με την Google, αναφέρει ότι το 80% των κρατήσεων πλέον πραγματοποιούνται το πολύ 14 μέρες πριν την ημερομηνία άφιξης συγκριτικά με την περίοδο πριν την πανδημία που το διάστημα αυτό έφτανε τις 36 μέρες. Η πολιτική της δωρεάν ακύρωσης και η παροχή ταξιδιωτικής ασφάλειας βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των κριτηρίων των τουριστών.

 Όμως δεν θα πρέπει  να αγνοηθεί και η οπτική γωνία των προορισμών. Στο διεθνή χάρτη εντοπίζονται παραδείγματα προορισμών που δείχνουν εξαιρετικά προβληματισμένοι και ανήσυχοι για το αν επιθυμούν να υποδεχθούν τους νέους τουρίστες. Όσο «παράλογο» και αν μπορεί να φαντάζει αυτό στην πρώτη του ανάγνωση, τόσο «λογικό» είναι. 

Οι προορισμοί αυτής της κατηγορίας διαθέτουν αδύναμες οικονομίες και ανεπαρκείς υποδομές. Ως αποτέλεσμα, θεωρούν μη ασφαλές για τους κατοίκους τους να υποδεχθούν νέους τουρίστες γιατί δεν γνωρίζουν αν μια νέα πανδημία θα οδηγήσει σε κατάρρευση των τοπικών συστημάτων υγείας τους.

Από την άλλη χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των Βαλεαρίδων νήσων, του δημοφιλούς νησιού της Ισπανίας που δηλώνει ήδη από τον Ιούλιο ότι η πανδημία είναι μια ευκαιρία να αλλάξει το προφίλ των τουριστών που υποδέχονται.  Με γνώμονα την ασφάλεια των ντόπιων, ο τοπικός άρχοντας σχεδιάζει ένα νέου τύπου τουριστικό ταξίδι με κανονισμούς που στοχεύουν στην προστασία όλων από την άφιξή τους έως την αναχώρηση. Μάλιστα η ίδια αρχή προχώρησε σε πρόστιμα σε tour operators οι οποίοι προωθούσαν κρουαζιέρες με άφθονη κατανάλωση αλκοόλ στην περιοχή.

Όπως φαίνεται το τουριστικό περιβάλλον αλλάζει με την χρυσή τομή μεταξύ προσφοράς και ζήτησης όπως και το εμβόλιο να αναζητούνται!

Μάγδα Πειστικού, F&B SME Consultant 

https://www.coco-mat.com/b2b_el/

One Response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Top